Geplaatst op

Waarom krijgt mijn olijfboom gele bladeren?

Olijfboom met gele bladeren

Deze vraag zal ik jullie gaan beantwoorden. Veel olijfbomen krijgen gele bladeren, die vervolgens uitvallen omdat je mooie (olijf)boompie te weinig water krijgt!
Nu hoor ik je denken? Maar ze staan toch ook in Spanje, Griekenland & Italië! Dat klopt, echter staan ze daar in de volle grond en maken ze hele diepe wortels tot het grondwater. Meer lezen over de watergift? Dat kan hier.

In Nederland plaatsen wij olijfbomen vaak in mooie sierpot. Hij kan dus geen diepe wortels maken. Wanneer wij hem dan te weinig liefde/water geven zal het blad geel worden en uiteindelijk afvallen. Je boompie zal steeds kaler worden. De kale kern zal zich niet herstellen. Kale takken worden niet meer vol en je zult misschien een keer flink moeten snoeien. Vind je dat lastig? Neem contact met ons op. Wij bieden namelijk een snoeiservice aan!

Oke, schrik niet gelijk als je een paar gele blaadjes ziet. Als hij net gepoot is moet hij vaak even wennen aan z’n nieuwe plekkie. Soms kan er ook wat geel blad ontstaan, omdat hij z’n blaadjes gaat vernieuwen. Een olijfboom is een groenblijvende plant, maar soms zal hij toch z’n blaadjes moeten vervangen. Te veel geel blad en een kaal wordende olijfboom is wel een teken dat hij dorst heeft of gehad. Een fijne tip is hoogwaardig boomschors op de aarde, dit houdt het vocht wat langer vast. Nog meer van die handige tips lezen? Dat kan hier.

Zo ziet geel blad eruit:

Heeft je olijfboom gele bladeren met vlekken?

Dit betekend dat hij te nat is of geweest bij de wortels. Er ontstaan dan schimmels en dit uit zich in de bladeren van de olijfboom. Er ontstaan dan gele bladeren met donkere vlekjes.
Echter soms kun je daar niks aan doen, als jouw olijfboom in de volle grond staat of pot en we hebben een hele natte periode met weinig zon kan het zijn dat de aarde te weinig opdroogt en dat dit dan ontstaat. Dit kan soms in het voorjaar ontstaan, omdat het dan veel kan regen en weinig zon.
Echter soms kun je er wel wat aan doen. Er moeten namelijk altijd goede afwatering gaten in de pot zitten. Deze mogen niet verstopt raken, dit gebeurd niet als je op de bodem een laag hydrokorrels legt en daarna pas de aarde.
Vaak zie je die bladeren met vlekjes pas een poosje later, nu niet ineens meer stoppen met water geven omdat je denkt hij is te nat.
Het kan namelijk zijn dat dit uit een natte periode tevoorschijn is gekomen en misschien schijnt nu volle bak het zonnetje wel en staat hij te springen om vocht.
Ik hoor je denken maar wanneer of hoe weet ik dat mijn olijfboom water wilt?

Dit kun je voelen & zien aan de aarde. Ziet de aarde er droog uit? Steek dan even je vinger wat dieper in de grond en check of dat ook droog is. Zo ja? Water geven! Een olijfboom in een pot en in de zomer, wil soms wel elke dag water!

Zo zien gele bladeren er uit met vlekken:
Olijfboom met vlekken in het blad