Geplaatst op

Hoeveel water geef je een olijfboom?

Olijfboompie Westland olijfbomen

Water behoefte olijfboom:
Veel mensen verwachten dat olijfbomen niet zoveel water nodig hebben, maar niets is minder waar! In het mediterraanse gebied waar de olijfboom oorspronkelijk vandaan komt maakt de olijfboom hele diepe wortels tot het grondwater. De olijfboom kan zich op deze manier zichzelf aan vocht voorzien.

In onze tuin plaatsen we vaak een olijfboom in een pot, waardoor je de olijfboom regelmatig tot vaak water moet geven. Wanneer je dat niet doet, krijgt de olijfboom geel blad en zal het blad langzaam uitvallen.

Het resultaat een kalere tot kale olijfboom, dit is natuurlijk hartstikke zonde!

Hoe vaak moet ik nu mijn olijfboom water geven?
Dit hangt af van het type weer in Nederland. Wij kijken altijd naar de grond, is de grond droog?
Lekker water geven en dit mag ook best veel water zijn!
Afgelopen zomer (2022) hebben wij onze bomen bijna elke dag water gegeven. Door het windje en de droogte hebben de olijfbomen gewoonweg dorst!

Er moeten wel altijd gaten in de pot zitten, zodat het water er goed uit kan. (en natuurlijk hydrokorrels op de bodem, zodat de gaten niet verstopt gaan zitten)

De grond afdekken met houtsnippers of cacaodoppen is niet alleen mooi maar heeft ook verschillende voordelen. Ten eerste houdt het het vocht beter in de pot. Het tweede punt is dat het onkruid tegen houdt en dat het natuurlijk hartstikke mooi staat. Het is de finishing touch wat het helemaal af maakt!

Hoe kun je zien dat mijn olijfboom te weinig water krijgt?
*Dit kun je merken aan het blad wat geel wordt of blad wat loslaat.

*Je boom is in de jaren kaler geworden. Hij geeft geen bloesem of groeit nauwelijks.

Dit zijn allemaal tekenen dat de olijfboom te weinig water krijgt of heeft gehad.

Hoe kun je zien dat mijn olijfboom te veel water krijgt?
Je kunt zien als je olijfboom teveel water krijgt en het water niet weg kan uit de pot. De bladeren zullen vlekjes krijgen. Dit betekend dat er een schimmel is bij de wortels.
Zorg ervoor dat er gaten in de bodem zitten, zodat het water weg kan en hou de boom wat droger.