Geplaatst op

Is mijn olijfboom winterhard?

Is mijn olijfboom winterhard?

Hoe krijg je jouw prachtige olijfboom de winter door? Dat gaan we hier voor je uitleggen!

Een olijfboom uit europa, een Olea europa olijfboom is winterhard! Deze olijfbomen komen vaak uit Italië en Spanje, hier kan het in de nacht en in de bergen ook best koud worden.
De olijfbomen kunnen dus prima wat vorst verdragen. We hoeven dus niet gelijk in paniek te raken met een beetje nachtvorst. Het is wel zo, dat hoe dikker de stam hoe meer winterhard de boom is. Dit geldt ook voor olijfbomen die in de volle grond staan, deze zijn beter winter bestendig dan in een (bloem) pot.
Echter als je, je de tuin winterklaar maakt is het verstandig om ook aan je olijfboom te denken. Denk aan:

  • De olijfboom op een plek zetten waar de meeste zon en minste wind is de winter. Denk aan bijv. tegen het huis/schuur aan, of in de veranda. Let wel op dat je olijfboom in de winter wel wat vocht wilt als je hem in de veranda of overkapping zet.
  • Zorg dat voor een vorst periode de bloempot niet te nat is geworden door de regen. Je kunt bijv de grond afdekken zodat er niet heel veel regen invalt voor een vorstperiode.

Wanneer moet ik wel maatregelen nemen?
Bij vorst van -8 of meer vorst, is het verstandig om je olijfboom wat extra aandacht en liefde te geven! Wij zeggen altijd pak de stam goed in. Dit kun je doen met een (fleece)deken, verhuisdeken, noppenfolie, oude handdoeken. Wij zorgen er altijd voor dat de stam goed ingepakt is, als deze vorst schade oploopt is de boom ‘dood’. Wij laten de takken altijd gewoon voor wat het is. Als er wat takken beschadigingen oplopen dan snoeien wij altijd dat jaar wat meer!
Echter kun je ook speciale zakken kopen voor de olijfboom.
Kun je je olijfboom in de veranda of tijdelijk even in de schuur zetten, dat is natuurlijk helemaal super! Let er wel op dat hij daar natuurlijk niet de hele winter kan staan. Je olijfboom wilt natuurlijk af en toe wel lekker water en zonlicht. En vergeet niet na de vorstperiode je olijfboom te snoeien en speciale olijfboom voeding te geven.

  • Let erop dat: hoe dunner de stam, hoe minder vorst hij kan hebben. Dus bij matige vorst en je hebt een schuur of veranda zet je olijfboompie dan lekker daar neer.
  • Wanneer je olijfboom beschermt met een speciale olijfboom hoes, zorg dat je deze na de vorst direct verwijderd! Je olijfboom wordt niet blij van deze vochtige omgeving. Er komt dan ook te weinig licht bij de boom (ook al staat er op de zak dat hij UV doorlaat) Wij merken dat de bomen snel hun blad verliezen door zo’n hoes, als hij te lang geplaatst is. En kale takken herstellen helaas nooit!

Ons motto: Alles wat je liefde geeft, groeit!